DE MAALTIJDEN
Het samen eten is een belangrijke, verbindende factor die bijdraagt aan de veilige setting die essentieel is voor een betekenisvolle dialoog.
​
De betekenisvolle gesprekken vinden plaats tijdens het eten. Met gerechten die waarschijnlijk door voormalige tot slaaf gemaakten werd gegeten. Vaak waren dat niet meer dan de restanten van hun eigenaars of gemaakt van goedkope ingrediënten.
​
Binnen de Afro-Nederlandse of Surinaamse context bestaat de maaltijd uit:
​
Pindasoep | voorgerecht | vega/vegan
Pindasoep, in Suriname bekend als pinda bravoe, vindt zijn oorsprong in Ghana, waar het Hkatenkwan heet. Deze soep is voornamelijk gemaakt van gemalen pinda’s.
​
Heri heri | hoofdgerecht | vis of vega/vegan
Een voedzame Afro-Surinaamse maaltijd met diverse aardvruchten. Kleurrijk en eenvoudig. Samengesteld uit rijpe en groene bananen, zoete aardappelen, cassave, kousenband, een gekookt ei en bakkeljauw (gezouten vis).
​
Bojo | dessert | vega/vegan
De oorsprong van de Surinaamse bojo ligt in de Creoolse keuken. Bojo wordt bereid met geraspte cassave, kokos, rozijnen en suiker.
​
Gemberbier | dranken
Voor jong en oud. In de Afro-Surinaamse traditie wordt bij feestelijke gelegenheden vaak gemberbier (non-alcoholisch) geserveerd. Dit krijg je dus ook tijdens het diner bij de Keti Koti Tafel.