Dit artikel is gemaakt met dank aan, en op basis van, het artikel "Keti Koti Tafel: een plek van verbinding" uit Magazine van de Sociaal-Economische Raad - Zicht op diversiteit en inclusie - Gelijkwaardigheid vereist een cultuurverandering.
Op zoek naar iets of iemand om je missie te verbreden en zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken? De Keti Koti Dialoogtafel biedt een levendige en betekenisvolle ruimte voor juist dat. Op 15 september kwam de formele raadszaal van de SER tot leven tijdens de Keti Koti Tafel. Ruim honderd gasten deelden daar hun bitterzoete getuigenissen over generaties lang doorwerkend verdriet. Maar deze avond eindigde in hoop en optimisme, doordrenkt met symboliek en verbinding.
De avond bracht deelnemers samen in een unieke ervaring Mercedes Zandwijken, medebedenker van de Keti Koti Tafel, leidde het ritueel met kwasi bita-stokjes, waarbij de bittere smaak symbool staat voor het slavernijverleden. Deelnemers wreven elkaars polsen in met kokosolie, een gebaar om de pijn van voorouders weg te wrijven.
Het resultaat: een gedeelde ervaring van bewustwording. Maar het ging niet alleen om symboliek; persoonlijke verhalen kregen ook ruimte. Romano Gaves, een jurist opgegroeid in Suriname, deelde zijn ervaring met het ritueel en benadrukte de kracht van samen stilstaan bij het verleden. Jacqueline Prins, algemeen secretaris van de SER, deelde haar persoonlijke reis van woede naar kracht met de deelnemers.
De Keti Koti Tafel is meer dan een bijeenkomst; het is een beginpunt.
Het biedt een platform voor gesprekken die de erfenis van het slavernijverleden bespreekbaar maken. Het doel is duidelijk: inclusie en diversiteit verankeren in de maatschappij. Hansje van der Zwaan van de SER benadrukte het belang van het delen van verhalen en diverse perspectieven om tot betere adviezen te komen.
Voor Monique van Speijk, een aanwezige medewerker in de kinderopvang, was het een avond van delen en luisteren, waar gele en blauwe servetten even niet telden.
De Keti Koti Tafel is een krachtig instrument voor bewustwording en erkenning van het leed. Het is een plek waar missies worden verbreed en mensen worden betrokken.
Een avond van erkenning
De Keti Koti Tafel is een krachtig instrument voor bewustwording en erkenning van het leed. Voor Monique van Speijk, een aanwezige medewerker in de kinderopvang, was het een avond van delen en luisteren, waar gele en blauwe servetten even niet telden.
Bij de Keti Koti Dialoog Tafel Vergroten we het bewustzijn over het complexe Nederlandse slavernij en koloniale verleden.
Het doel van de Keti Koti Dialoogtafel Innerlijke conflicten aanpakken, blinde vlekken belichten, en streven naar een samenleving zonder discriminatie en racisme.
Veilig praten over racisme en discriminatie aan de Keti Koti Dialoogtafel Dit gebeurt door te focussen op persoonlijke verhalen en ervaringen, zonder maatschappelijke en politieke gesprekken die polariseren. De dialoogstructuur blijft duidelijk en positief, wat verbindend werkt. Zelf een Keti Koti Dialoogtafel organiseren? Klik dan hier voor meer informatie.
Meer over de Keti Koti Dialoog Tafel
Foto’s: Jacob van Vliet e.a.