top of page
Keti Koti Tafel decor

Nieuwe regels voor naamswijziging


Zes zingende vrouwen in Surinaamse klederdracht.
Foto door: Jakob van Vliet

In een belangrijke stap naar maatschappelijk herstel en erkenning van het Nederlandse slavernijverleden heeft de overheid nieuwe regels voorgesteld voor de wijziging van achternamen, specifiek gericht op meerderjarigen (18+) met namen die een directe link hebben met voorouders die in het koloniale tijdperk tot slaaf zijn gemaakt. Vaak werden deze namen opgelegd en verwijzen ze naar de (voormalige) slavenhouders of plantages waar hun voorouders werkten.


Deze regeling is een welkome verandering, omdat het nu niet langer nodig is om te bewijzen dat de naam direct gerelateerd is aan een voorouder die tot slaaf is gemaakt. Het volstaat om dit schriftelijk te verklaren. Dit is een positieve stap richting erkenning van het onrecht dat is aangericht in het verleden. Een ander positief aspect van deze regeling is dat er momenteel geen kosten zijn verbonden aan de naamswijziging, hoewel dit op termijn kan veranderen. Na uiterlijk drie jaar zal worden geëvalueerd of dit beleid gehandhaafd blijft.


Voor degenen die hun naam willen wijzigen, zijn er verschillende opties beschikbaar om een naam te kiezen die niet langer verwijst naar het slavernijverleden. Enkele van deze opties omvatten:

  • Het veranderen van de huidige naam door een aantal letters toe te voegen of te verwijderen.

  • Het toevoegen van een voor- of achtervoegsel aan de huidige naam.

  • Het kiezen van een geheel nieuwe achternaam, die kan afstammen van een ouder of voorouder, of zelfs een naam die nog niet in Nederland voorkomt.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie van www.internetconsultatie.nl

 

Meer over de Keti Koti Dialoog Tafel


bottom of page