top of page
Keti Koti Tafel decor
JVV - Amsterdam - 2023-07-03 - Keti Koti tafel - Rijksmuseum-5.jpg

Srefidensi Dey
Dialoogtafel

Een dialoogtafel ter ere van de onafhankelijkheid van Suriname

Keti Koti Tafel in het Rijksmuseum op Srefidensi Dey

Op 25 november is het 49 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd en dat willen we graag met u vieren. 

 

Het Rijksmuseum staat stil bij deze Srefidensi Dey (onafhankelijkheidsdag) door middel van een Allakondre dialoogtafel met een passende Allakondre maaltijd op 25 november vanaf 18:30u in het Atrium van het Rijksmuseum.

Het thema van deze speciale editie van de Keti Koti dialoogtafel ter gelegenheid van Srefidensi Dey is:

Onafhankelijkheid en Verbondenheid.

V3 - Microfoon - Rijksmuseum.png

Wat kun je verwachten?

Aan deze dialoogtafel zullen o.a. afgevaardigde van alle verschillende bevolkingsgroepen van Suriname deelnemen. Deze dialoogavond biedt u dan ook de kans om, met iemand met een andere achtergrond, in gesprek te gaan over onze gedeelde geschiedenis en de impact van de doorwerking van ons koloniale verleden in het heden.

 

Tijdens de dialoog wordt een gezamenlijke maaltijd geserveerd en worden verbindende rituelen uitgevoerd.

📷 Terugblik

Bekijk hieronder de Keti Koti Dialoogtafel van vorig jaar bij het Rijksmuseum.
Foto's door: Jacob van Vliet

Onafhankelijkheid en verbondenheid: Keti Koti Tafel in het Rijksmuseum op Srefidensi Dey - 25 november 2024

 

Drie eeuwen lang, vanaf 1667, was Suriname een kolonie van Nederland. In die tijd maakte Suriname onderdeel uit van de trans-Atlantische driehoekshandel tussen Nederland, Afrika en Zuid-Amerika. Een handel die niet alleen uit bestond uit goederen als suiker, koffie, tabak en katoen, maar ook uit naar schatting ruim 600.000 tot slaafgemaakte mannen, vrouwen en kinderen die gedwongen werden te werken op grootschalige plantages en in huishoudens van slavenhouders. Toen Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname bij wet afschafte, volgde de periode van Staatstoezicht waarin voormalige tot slaafgemaakte mensen nog verplicht waren voor hun vroegere slavenhouder te werken. Gevolgd door de komst van contractarbeiders uit China, India en Indonesië.

 

Vanaf de Emansipaasie stond Suriname en zijn bevolking voor de grote opgave om vorm te gegeven aan een nieuwe samenleving. Verzetsstrijder Anton de Kom beschreef in 1934 in zijn beroemde boek ‘Wij slaven van Suriname’ hoe hierin voor Suriname een dubbele opgave lag: enerzijds moest het bewustzijn over de eeuwenlange geschiedenis van ontmenselijking, uitbuiting en de voortdurende gevolgen daarvan worden vergroot, terwijl men anderzijds ook aan de ontwikkeling richting onafhankelijkheid en dekolonisatie diende te werken in een land dat nog steeds geregeerd werd door de voormalige kolonisator. 


Na de Tweede Wereldoorlog duurde het nog enkele decennia voordat Nederland instemde met de luider wordende Surinaamse oproep om onafhankelijkheid, die uiteindelijk op 25 november 1975 werd gerealiseerd. Met die onafhankelijkheid waren de uitdagingen voor Suriname niet afgelopen. Ook vandaag speelt de dubbele opdracht die De Kom beschreef nog steeds een rol: de bewustwording over de voortdurende verbondenheid met het problematische koloniale en slavernijverleden en het werken aan een onafhankelijke en vernieuwde samenleving. Het is deze dubbele opdracht die centraal staat in het thema van de Keti Koti Tafel die het Rijksmuseum op 25 november aanbiedt: Onafhankelijkheid en Verbondenheid.

FLB_20190706_O8A3706_edited.png
  • Wat is de Srefidensi Dey Dialoogtafel?
    De Srefidensi Dey Dialoogtafel is een bijeenkomst op 25 november ter herdenking van 49 jaar Surinaamse onafhankelijkheid, waarbij een gezamenlijke maaltijd wordt gedeeld en samen wordt gereflecteerd op thema’s als verbondenheid en empathie.
  • Hoe kan ik me aanmelden voor de dialoogtafel op Srefidensi Dey?
    Je kunt je aanmelden via de onderstaande link. De dialoogtafel vindt plaats op 25 november in het Rijksmuseum. https://store.ticketing.cm.com/Srefidensi-Dey
  • Wat gebeurt er tijdens de dialoogtafel?
    Tijdens de bijeenkomst worden er rituelen uitgevoerd, gesprekken gevoerd en een maaltijd gedeeld. Daarnaast zijn er muzikale optredens die de dialoog ondersteunen.
  • Is de dialoogtafel geschikt voor iedereen?
    Ja, iedereen is welkom. De dialoogtafel is gericht op het bevorderen van empathie en begrip, ongeacht achtergrond. Wat wel belangrijk is om te weten is dat de voertaal Nederlands is.
  • Is de deelname gratis of zijn er kosten verbonden?
    Deelname aan de Keti Koti Dialoogtafel is gratis, maar registratie is vereist vanwege beperkte plekken.
bottom of page